сряда, 30 март 2011 г.

Постна лазаня с червен лук и гъби

Много обичам лазаня, а тази се превърна в моя фаворит сред постните такива, а и не само.

Постна лазаня с червен лук и гъби
















Продукти:

15 кори за лазаня
2 големи гл. червен лук
500 гр. гъби
400 гр. доматен сос (за предпочитане Barilla босилек)*
зехтин за намазване

за соса Бешамел:

1 л. соево мляко
100 гр. маргарин
4 с.л. брашно
сол, бял пипер и индийско орехче на вкус


Приготвяне:

Маргаринът се разтапя, прибавя се брашното и леко се позапържва. Залива се със соевото мляко, като непрекъснато се бърка с тел до получаването на желаната гъстота. Прибавят се сол, пипер и малко индийско орехче. Полученият сос се отстранява от котлона. Гъбите се нарязват на филийки, а лукът на кръгчета. В намазана със зехтин правоъгълна тавичка се подреждат три кори. Намазват се обилно с доматен сос и се подрежда половината лук. 

 Покрива се пак с три кори, отново намазани обилно с доматен сос. Върху тях се подреждат половината гъби. По същия начин се прави още един ред с лук и гъби. Накрая се завършва с кори. Получената лазаня се залива с готовия сос Бещамел, който трябва хубаво да покрие последната кора. Покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. След това се отстранява фолиото и се пече още 10 – на минути.

* ако се използва обикновен доматен сос се добавя допълнително босилек и риган.









4 коментара:

  1. Цвети,
    след изобилието от идеи за постни пици, още една чудесна рецепта. Изглежда красиво и вкусно -
    благодаря и аз обичам лазаня.
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Тези дни съм на вълна италианска кухня. Благодаря ти за хубавите думи.

    Желая ти хубава вечер,

    Цветелина

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за тази прекрасна рецепта! Няколко въпроса ме тормозят само и бих се радвала ако не Ви затрудня да ми отговорите..
    1. Нямам червен лук? Мога ли да го заместя с обикновен?
    2. Трябва ли да се запържват доматите или може директно от консерва домати да се пасират, да се прибавят подправки и да се реди всичко сурово?
    Благодаря ВИ много за хубавата рецепта още веднъж! Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, радвам се, че проявявате интерес към тази рецепта, защото ми е една от любимите. Веднага отговарям и на въпросите:

    1. Разбира се, че може да се замени. Аз лично предпочитам червения лук, защото е по - сладък, но някои от обикновените сортове лук нямат толкова лютивина. Ако лукът е по - лютичък, може да се запече за кратко на сух тефлонов тиган. Иначе слагам и лукът и гъбите сурови.

    2. Когато не е готов, доматеният сос го приготвям предварително. Ето примерна рецепта за приготвянето му - http://brazilka.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

    Разбира се, може да го приготвите и по ваш вкус.

    Поздрави,

    Цветелина

    ОтговорИзтриване

Последователи