сряда, 17 февруари 2010 г.

Постна баница с праз лук

Постна баница с праз лук













Продукти:

1 пакет точени кори
700 гр. почистен и нарязан праз лук
100 мл. зехтин
100 мл. вода
100 гр. маргарин*
1 ч.л. (с връх) сушен магданоз
сол на вкус


Приготвяне:

          Праз лукът се задушава в зехтина. Прибавя се водата и се оставя на котлона, при непрекъснато бъркане, докато не изври течността. След като се отстрани от котлона се добавят магданозът и солта. Когато плънката изстине се нанася върху две кори (които не се намазват с нищо помежду им) и се завива на руло. Подрежда се като охлюв в малка тавичка намазана с маргарин. По същия начин се процедира и с останалата плънка и кори до образуването на вита баница. Разтапя се маргарина и се залива баницата, като се внимава да е равномерно и да няма сухи участъци. По желание се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна  на 180 градуса около 30 мин.

* Опитайте и постна баница с праз лук и газирана вода, която се получава много сочна и няма маргарин!

5 коментара:

  1. баницата стана много вкусна, но определноима нужда да се намажат корите с мазнина. Използвах кори на Бела - станаха доста сухи и баницата се накъса. Въпреки това обаче е вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, баницата е станала суха, защото маргаринът е бил малко. Увеличете двойно количеството, на това, което сте сложили. Не трябва само да се намаже отгоре, а да се напои равномерно с него (моя грешка, защото виждам, че не съм написала това достатъчно ясно в рецептата, за което се извинявам). Може да ви се струва, че "плува" в маргарин, но не се притеснявайте, при печенето маргаринът (за разлика от олиото) попива идеално и няма да стане мазна. Напоследък дори намалявам количеството на зехтина от 125 на 50 мл и пак се получава. Аз също използвам често кори на Белла, така, че не се притеснявайте от тях.

    В извънпостно време по същия начин правя баницата със сирене - заливам я с разтопено краве масло.

    ОтговорИзтриване
  3. Цвети, и аз направих баницата :) стана чудна, направо не очаквах да е толкова вкусна. На мен обаче ми се стори, че ще стане мазна (и много калорична) с толкова маргарин, затова вместо да я поливам само намазах корите отгоре. И пак ще кажа - стана невероятна, а сусама много и отива!

    ОтговорИзтриване
  4. Николета Стефановачетвъртък, април 12, 2012

    Проста трябва да споделя, че баницата стана феноменална!!! : ) Благодаря, за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Много се радвам, че ви допада. И на мен ми е много любима :)

    ОтговорИзтриване

Последователи