Не мога да не споделя рецептата от любимото ми детско филмче – „Рататуй”. Попаднах на нея преди няколко години във вестник „Дневник” и като един истински фен я приготвих едно към едно. Тук може да се види публикацията във вестника, а аз ще я публикувам, без никакви изменения, за истинските фенове.
Рататуй
За пиперадата
1/2 червена чушка
1/2 жълта чушка
1/2 зелена чушка
2 лъжици зехтин
1 чаена лъжичка счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока
1 клонче мащерка
магданоз
1/2 дафинов лист
сол
Зеленчуците
2 тиквички, 1 патладжан, 4 домата - всички нарязани на кръгчета,
1/2 чаена лъжичка счукан чесън
2 лъжици зехтин, щипка листа от мащерка, сол, черен пипер
За винегрета
1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжичка оцет балсамико
пресни подправки
Сол, черен пипер
За пиперадата:
Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете половинките чушки върху фолио и ги печете 15 минути. След това ги оставете да се охладят, обелете ги и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон докато омекнат - в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате. Запазете една супена лъжица от сместа, а останалата изсипете в 20 см кръгла тавичка.
1/2 червена чушка
1/2 жълта чушка
1/2 зелена чушка
2 лъжици зехтин
1 чаена лъжичка счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока
1 клонче мащерка
магданоз
1/2 дафинов лист
сол
Зеленчуците
2 тиквички, 1 патладжан, 4 домата - всички нарязани на кръгчета,
1/2 чаена лъжичка счукан чесън
2 лъжици зехтин, щипка листа от мащерка, сол, черен пипер
За винегрета
1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжичка оцет балсамико
пресни подправки
Сол, черен пипер
За пиперадата:
Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете половинките чушки върху фолио и ги печете 15 минути. След това ги оставете да се охладят, обелете ги и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон докато омекнат - в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате. Запазете една супена лъжица от сместа, а останалата изсипете в 20 см кръгла тавичка.
За зеленчуците:
Загрейте фурната на 150 градуса. Върху пиперадата наредете кръгчетата зеленчуци във формата на спирала. Смесете чесъна, зехтина, мащерката и подправете със сол и черен пипер. Поръсете със сместа зеленчуците. Покрийте тавичката с фолио. Печете докато зеленчуците омекнат, около два часа. Махнете фолиото и продължете да печете, докато станат с тъмнозлатист цвят.
Направете винегрета с продуктите, като си го подправите на вкус. Нарежете на четвъртини и сипете зеленчуците в чиния под формата на ветрило. Залейте с винегрета.
Цвети,
ОтговорИзтриванеобожавам рататуй -
твоята рецепта и изпълнение са чудесни!
Поздрав, Диана