Още щом прочетох заглавието знаех, че ще ми хареса, защото до сега всичко, което съм опитала с тахан (хумус, патладжани, червено цвекло) много ми е допаднало. Рецептата видях при Дани и Йоана, които на свой ред са се вдъхновили от Силвена Роу.
Дип от авокадо, сусамов тахан и сумак
Продукти:
2 бр. добре узряло авокадо
сокът от един малък лимон
3 скилидки чесън (пресовани)
3 - 4 с. л. студено пресован зехтин
2 с.л. сусамов тахан
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. сумак*
3 скилидки чесън, пресовани
сол и черен пипер
черен сусам за поръсване
Приготвяне:
Авокадото се бели и пюрира, заедно с лимоновия сок. Прибавят се зехтинът, сусамовият тахан и подправките и отново се пюрира, докато не придобие консистенция на майонеза. При сервиране се поръсва с черен сусам и малко зехтин. Може да се сервира с арабски питки или хрупкав чипс от арабски питки.
* Според личните ми вкусовия предпочитания, дипът може да „понесе” малко повече сумак.
Чудесни са новите ти предложения, Цвети,
ОтговорИзтриванеа тази комбинация е много изкушаваща.
Поздрави и прегръдка за вас, Диана
Цвети, толкова се радвам че ти е харесал!
ОтговорИзтриванеА питките са изкусителни!
Дани, благодаря ти за чудесното предложение! Поздрави и лека вечер :)
ОтговорИзтриванеДианка, Поздрави и прегръдки и за теб. Отивам да разгледам коледните ти предложения :)