неделя, 3 април 2011 г.

Няколко идеи с червено цвекло


Няколко идеи с червено цвекло


Трябва да си призная, че преди време изобщо не обичах червено цвекло. Сестра ми много го харесва и благодарение на нея и нейните рецепти му дадох втори шанс. Вече може да се каже, че го ям с удоволствие и обичам да изпробвам всякакви разнообразни рецепти с него. Разбрах, че съм бъркала при самата технология на варене. Преди режех връхчетата, и чак след това разбрах, че трябва само да го почистя добре с тел или четка. Ако има листа се отстраняват. От моя приятелка (рускиня) научих, че за да запази цвета си, цвеклото не се залива със студена вода, а се слага във вече завряла. През цялото време водата трябва да го покрива. Вари се до готовност (около час, час и половина, според големината на главите). Може да се пробва дали е готово се с нож или вилица. Не се оставя във водата, веднага се отцежда и още топло се бели. Може да се обели с ръце или белачка. Отрязват се корените и според рецептата се реже или се рендосва.  

Сред любимите ми рецепти с червено цвекло се нарежда салатата, която приготвя свекървата на сестра ми.

Салата с тахан и червено цвекло



















Продукти:

3 глави червено цвекло (около 600 гр.)
200 гр. тахан
5 скилидки чесън
50 мл. зехтин
сокът от 1 лимон
сол на вкус


Приготвяне:

Червеното цвекло се сварява, обелва и нарязва на кубчета. Таханът хубаво се разбърква със сокът от лимон, сол и пресован чесън и се залива топлото червено цвекло. Прибавя се зехтина, разбърква се и се оставя за половин час да попие.

Друга много любима рецепта с червено цвекло ми е класическото мариновано цвекло.

Мариновано червено цвекло



















Продукти:

червено цвекло
ябълков оцет
зехтин

Приготвяне:

Червеното цвекло се сварява, обелва и нарязва на кубчета. Докато е още топло се овкусява с ябълков оцет и зехтин. Оставя се да изстине напълно и да попие хубаво (най – добре за една нощ). Периодично може да се разбърква. Аз не прибавям сол, но по желание може да се добави.


Много харесвам цвеклото и с майонеза и орехи.

Салата от червено цвекло с майонеза и орехи













Продукти:

2 глави червено цвекло (около 500 гр.)
2 – 3 с.л. соева майонеза
2 – 3 скилидки чесън
50 гр. нарязани орехи

Приготвяне:

Червеното цвекло се сварява, обелва и нарязва на дребни кубчета или се рендосва на едро ренде. Чесънът се пресова и смесва с майонезата. Може да се прибавя и сол на вкус. Прибавя се към цвеклото и хубаво се разбърква. Орехите се запичат за кратко на сух тиган и се посипват върху салатата. 


Разбира се, червеното цвекло е много вкусно и сурово.

Салата с червено цвекло и моркови












Продукти:

400 гр. червено цвекло
400 гр. моркови
бял оцет балсамико (ябълков оцет/лимон)
зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Червеното цвекло и морковите се рендосват на едро ренде. Овусяват се със сол, оцет (лимон) и зехтин на вкус. Към салатата може да се добавят сурови слънчогледови семки и ябълка или бяла ряпа.  


2 коментара:

  1. Прекрасни идеи и рецепти, Цвети!
    Обичам цвекло и със сигурност ще ми бъдат полезни.
    Много апетитни снимки и аранжировки.
    Поздрав и слънчева нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че и ти си любител на цвеклото. Дано да ти допаднат.

    Хубава седмица и на теб, Дианка!

    ОтговорИзтриване

Последователи