сряда, 9 март 2011 г.

Вкусните питки на Карина



Това са едни от най – вкусните питки, които съм опитвала и за радост са подходящи за време на пост. Търпят всякакви импровизации – от сладки до солени, но като начало ще споделя класическата рецепта. За пръв път видях тази рецепта във форума на Гответе с мен, но не мога да не отдам заслуженото и на майсторката Карина, чиято слава не случайно премина границите на родината й. Публикувам рецептата с моите малки промени, а оригиналната, със снимки стъпка по стъпка, може да се види тук.

Вкусните питки на Карина

















Продукти:
(за 16 бр.)

за тестото:

500 г брашно
250 г топла вода
7 г суха мая
3 с.л. зехтин
2 с.л.мед 
2 ч.л. сол

за ароматния зехтин:

50 мл. зехтин
щипка сух босилек
щипка сух риган


Приготвяне:

В машина за хляб. Медът се разтваря в топлата вода и се поставя в контейнера. Прибавят се пресятото брашно и останалите продукти -  сухата мая, солта и зехтина. Машината се включва на програма тесто. След приключване на програмата, втасалото тесто се разделя на 16 топки. От всяка топка се прави фитил, който се завързва на възел. Питките се нареждат в тава с хартия за печене и се оставят да втасват, докато увеличат двойно обема си. Изпичат се в предварително загрята на 200 – 220 градуса фурна. Още горещи се намазват с ароматния зехтин.

Приготвянето на питките с месене на ръка или с прясна мая е подробно описано и онагледено тук


2 коментара:

  1. Цвети, изглеждат много апетитно :)
    Поздрави и леки пости!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Дани! Хубав и слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване

Последователи