понеделник, 7 март 2011 г.

От днес започва Великият пост

От днес започва Великият пост

От днес, т.нар. Чист понеделник, започва Великият пост - най – дългият и най – строгият пост през годината. По време на него християните се подготвят духовно и телесно за достойното посрещане на празника Възкресение Христово.

През първите пет дни от първата седмица на Великия пост се консумират храни без мазнина (олио, зехтин и т.н.). Храни без мазнина се консумират и през понеделник, вторник и сряда от Страстната седмица. На Разпети петък не се полага да се яде и пие нищо. Възрастни, болни, бременни, кърмачки и деца не спазват поста по този начин, но се съветват с духовния си наставник (изповедник) за това дали и как да постят.

През останалите дни на Великия пост се разрешава растителна храна с мазнина (олио, зехтин и т.н.). Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни. Само два пъти през целия пост се разрешава консумирането на риба и хайвер – на Благовещение и Цветница.Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост, заедно с духовния образуват истинският пост.

Леки и спасителни пости!4 коментара:

Последователи