понеделник, 25 ноември 2013 г.

Постен орехов сладкиш

Още една чудесна и много сполучлива рецепта от Labrex. Определено е по – различен и истинско разнообразие на фона на стандартните постни сладкиши. Приготвих го в сезона на пресните сини сливи, но мисля, че успешно ще могат да се заместят. През този пост съм решила да повторя опита си с него с други плодове, както и без плодове в кръгли малки форми, като ореховки. Ще споделя резултатите след това.


Постен орехов сладкиш













Продукти:

2 ч.ч. брашно*
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч  захар
100 мл олио
200 мл вода
1 бакпулвер
ванилия
сини сливи

Приготвяне:

В подходяща купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера и ванилията (освен ако не е есенция). Добавят се смлените орехи, олиото и водата (и ванилията, ако е есенция). Хубаво се разбърква с лъжица. Тестото е малко тежко, не е тип кексово. Измитите сливи се разрязват на две части, отстранява се костилката и се нарязват напречно отгоре. Тестото се изсипва в намаслена тавичка и се изравнява с лъжица. Отгоре се нареждат сливите с нарезите нагоре и сладкиша се поръсва със захар. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Готовността се проверява като при кекс - с дървено шишче.


* 1 ч.ч. = 250 мл. 


3 коментара:

  1. Чудесни са новите ти постни предложения, Цвети,
    поздрави и благодаря за хубавите идеи!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много вкусно!
    Поздравления за чудесния блог!
    Продължавай да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
  3. Цвети задължително ще го пробвам този сладкиш.
    Много примамлив изглежда.

    ОтговорИзтриване

Последователи