понеделник, 25 ноември 2013 г.

Постен сладкиш с плодове

Поредният чудесен слакиш предложен от labrex. Много бърз, лесен и приятен, с продукти, които се намират във всяка къща и минимални усилия за приготвяне. В оригиналната рецепта плодовете са вишни. Поради липсата на пресни, го приготвих с вишни от компот. Има чудесен вишнев компот в Лидл, който препоръчвам. Следващите ми два опита са със замразени малини. Според мен те също много добре се съчетават с тестото.

Постен сладкиш с плодове













Продукти:

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. газирана вода*
1 ч.ч. плодове (пресни, замразени или консервирани)
50 мл. олио
1 ч.л. (с връх) бакпулвер
шипка сол
ванилия (естествена или есенция) и други аромати по пожелание
пудра захар за поръсване


Приготвяне:

В подходяща купа се смесват пресятото брашно, бакпулвера, захарта, солта. Добавят се газираната вода, олиото и есенцията и се разбърква хубаво. Ако плодовете са пресни или от компот се отцеждат от сока и се овалват в малко нишесте. Добавят се в сместта и се разбъкрва внимателно. Замразените плодовете се слагат директно в сместта, без да се размразяват предварително! Приготвя се подходяща форма за печене. Аз използвам такава с откопчаващо се дъно. Застилам дъното с хартия за печене и я защипвам с формата. Намазвам хартията и стените (по желние може и да се набрашнят) с олио. Сместта се разпределя равномерно във формата и се пече в умерена, предварително загрята фурна (180 градуса) около 40 минути. Проверява се с клечка. Поръсва се с пудра захар.

* 1 ч.ч. = 250 мл.



2 коментара:

Последователи