Поредният
чудесен слакиш предложен от labrex.
Много бърз, лесен и приятен, с продукти, които се намират във всяка къща и
минимални усилия за приготвяне. В оригиналната рецепта плодовете са вишни.
Поради липсата на пресни, го приготвих с вишни от компот. Има чудесен вишнев
компот в Лидл, който препоръчвам. Следващите ми два опита са със замразени
малини. Според мен те също много добре се съчетават с тестото.
Постен сладкиш с плодове
Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. газирана
вода*
1 ч.ч. плодове
(пресни, замразени или консервирани)
50 мл. олио
1 ч.л. (с връх)
бакпулвер
шипка сол
ванилия
(естествена или есенция) и други аромати по пожелание
пудра захар за
поръсване
Приготвяне:
В подходяща купа
се смесват пресятото брашно, бакпулвера, захарта, солта. Добавят се газираната
вода, олиото и есенцията и се разбърква хубаво. Ако плодовете са пресни или от
компот се отцеждат от сока и се овалват в малко нишесте. Добавят се в сместта и
се разбъкрва внимателно. Замразените плодовете се слагат директно в сместта,
без да се размразяват предварително! Приготвя се подходяща форма за печене. Аз
използвам такава с откопчаващо се дъно. Застилам дъното с хартия за печене и я
защипвам с формата. Намазвам хартията и стените (по желние може и да се
набрашнят) с олио. Сместта се разпределя равномерно във формата и се пече в
умерена, предварително загрята фурна (180 градуса) около 40 минути. Проверява
се с клечка. Поръсва се с пудра захар.
* 1 ч.ч. = 250 мл.
Още една чудесна рецепта! :)
ОтговорИзтриванеДа - нека покажем, че и без яйца става!
ОтговорИзтриване