петък, 9 август 2013 г.

Хрупкави тиквички по гръцки

За този начин на приготвяне на тиквички бях започнала да пиша, че ми е любим, но после се замилих, че май това се отнася за всички рецепти с тиквички, защото наистина много ги обичам, приготвени по всякакъв начин. Няма да сбъркам обаче ако напища, че са любимите тиквички на съпруга ми и у нас ги приготвя предимно той. 


Хрупкави тиквички по гръцки 
















Продукти:

2 – 3 тиквички
бяло брашно
сол, бял пипер на вкус
олио за пържене

Приготвяне:


Тиквичките се нарязват на колкото е възможно по -  тънки ленти.  Поставят се в голяма купа пълна със студена вода и кубчета лед (слагам целия лед от формичката). В отделен съд се смесват брашното, солта и пипера. Всяка тиквичка се овалва в брашно, потапя се за секунда отново в ледената вода и оттам в сгорещеното олио. Пържат се в дълбок тиган с повече и добре загрята мазнина. Тиквичките се овалват непосредствено преди пърженето, останалите остават във водата. След като станат златисти се изваждат върху домакиснска хартия и се нанизват на бамбуково шишче. Шишето се слага на подходящо място и се оставят да „висят” до сервирането им. Този трик го видях миналата година в предването „На кафе”. Преди да гледам предаването ги редях в няколко чинии с домакинска хартия., като внимавах да не се захлупват. Това е най – важният момент при приготвянето на тиквичките по гръцки -  изпържените тиквички не трябва да се захлупват една върху друга, за да не омекнат! Когато омекнат или изстинат губят хрупкавостта си и стават обикновени пържени тиквички. Може да се сервират с чеснов сос скордаля или соева майонеза, овкусена с чесън и копър. 


2 коментара:

  1. Това са ми любимите тиквички :)
    Благодаря за информацията за шишчето, Цвети!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че съм ти била позлезна, Дани! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Последователи