За този начин на
приготвяне на тиквички бях започнала да пиша, че ми е любим, но после се
замилих, че май това се отнася за всички рецепти с тиквички, защото наистина
много ги обичам, приготвени по всякакъв начин. Няма да сбъркам обаче ако
напища, че са любимите тиквички на съпруга ми и у нас ги приготвя предимно той.
Хрупкави тиквички по гръцки
Продукти:
2 – 3 тиквички
бяло брашно
сол, бял пипер
на вкус
олио за пържене
Приготвяне:
Тиквичките се
нарязват на колкото е възможно по - тънки
ленти. Поставят се в голяма купа пълна
със студена вода и кубчета лед (слагам целия лед от формичката). В отделен съд
се смесват брашното, солта и пипера. Всяка тиквичка се овалва в брашно, потапя
се за секунда отново в ледената вода и оттам в сгорещеното олио. Пържат се в
дълбок тиган с повече и добре загрята мазнина. Тиквичките се овалват
непосредствено преди пърженето, останалите остават във водата. След като станат
златисти се изваждат върху домакиснска хартия и се нанизват на бамбуково шишче.
Шишето се слага на подходящо място и се оставят да „висят” до сервирането им. Този
трик го видях миналата година в предването „На кафе”. Преди да гледам
предаването ги редях в няколко чинии с домакинска хартия., като внимавах да не
се захлупват. Това е най – важният момент при приготвянето на тиквичките по
гръцки - изпържените тиквички не трябва
да се захлупват една върху друга, за да не омекнат! Когато омекнат или изстинат
губят хрупкавостта си и стават обикновени пържени тиквички. Може да се сервират
с чеснов сос скордаля или соева майонеза, овкусена с чесън и копър.
Това са ми любимите тиквички :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за информацията за шишчето, Цвети!
Поздрави!
Радвам се, че съм ти била позлезна, Дани! Поздрави!
ОтговорИзтриване