На този сос има
много и най – различни варианти и търпи всякакви импровизации. В основата са му
чесън и зехтин, като се уплътнява с галета, хляб, сварени и пасирани картофи и
др. Подкиселява се с оцет или лимон, на някой места се смесват и двете. Може да
се добавят и смлени орехи. Солта и пиперът са на вкус, а подправките по избор.
Количеството чесън може да варира също според предпочитанията. Сосът може да се
разрежда до желаната консистенция с малко вода. Много е подходящ за сервиране
към пържена риба и тиквички, но и самостоятелно на филийка не е за
пренебрегване.
Гръцки чеснов сос „Скордаля”
Продукти:
1 глава
чесън (около 6 големи скилидки)
100 мл зехтин
50 мл вода
3 филии хляб
(без кората)*
сокът от ½ лимон
сол и бял пипер
на вкус
Приготвяне:
Чесънът се бели
и пасира заедно със зехтина и хляба. Подправя се със солта и пипера. Добавя се
водата и лимоновия сок и се пасира отново. Аз го предпочитам в по – гъстия му
вариант, който е подходящ за разядка и топене, но сосът може да се направи и по
– рядък като се добави още малко вода, до нужната гъстота.
В рецептата за Бобени кюфтенца с чеснов сос,
е представен вариант с галета за сгъстяване, а при Кюфтетата от тиквички с чеснов сос – картофи.
* Коричките ги
запазвам, нарязвам на пръчици, леко препичам и ги поднасям със соса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар