петък, 9 август 2013 г.

Гръцки чеснов сос „Скордаля”

На този сос има много и най – различни варианти и търпи всякакви импровизации. В основата са му чесън и зехтин, като се уплътнява с галета, хляб, сварени и пасирани картофи и др. Подкиселява се с оцет или лимон, на някой места се смесват и двете. Може да се добавят и смлени орехи. Солта и пиперът са на вкус, а подправките по избор. Количеството чесън може да варира също според предпочитанията. Сосът може да се разрежда до желаната консистенция с малко вода. Много е подходящ за сервиране към пържена риба и тиквички, но и самостоятелно на филийка не е за пренебрегване.

Гръцки чеснов сос „Скордаля”


Продукти:

1 глава чесън  (около 6 големи скилидки)
100 мл зехтин
50 мл вода
3 филии хляб (без кората)*
сокът от ½ лимон
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

Чесънът се бели и пасира заедно със зехтина и хляба. Подправя се със солта и пипера. Добавя се водата и лимоновия сок и се пасира отново. Аз го предпочитам в по – гъстия му вариант, който е подходящ за разядка и топене, но сосът може да се направи и по – рядък като се добави още малко вода, до нужната гъстота.  

В рецептата за Бобени кюфтенца с чеснов сос, е представен вариант с галета за сгъстяване, а при Кюфтетата от тиквички с чеснов сос  – картофи


* Коричките ги запазвам, нарязвам на пръчици, леко препичам и ги поднасям със соса. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи