От известно време съм купила един пакет белен боб, който все подмятах из шкафа. Когато видях рецептата за бобени кюфтета в блога на Пепи реших, че времето му е дошло. До сега не бях правила кюфтета от боб, за това се разрових за изцяло постни варианти и попаднах на тази рецепта. Приготвих нещо средно между нея и рецептата на Пепи.
Бобени кюфтенца с чеснов сос*
Продукти:
½ пакет (400 гр.) белен боб
½ връзка ситно нарязан пресен лук
2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
½ ч.л. червен пипер
½ ч.л. чубрица
½ ч.л. джоджен
½ ч.л. кимион
сол на вкус
брашно за овалване
олио за пържене
за соса:
½ ч.ч. орехи
½ ч.ч. зехтин
½ ч.ч. галета
¾ до 1 ч.ч. вода
3 – 4 ск. чесън
сол на вкус
Приготвяне:
Бобът се сварява и хубаво се отцежда в гевгир. Прибавят се лукът, подправките и сол на вкус. Сместа хубаво се омесва и се оставя да изстине. Престоява около 30 минути в хладилник. Оформят се кюфтенца, които леко се приплескват и овалват в брашно. Едната половина изпържих, а другата половина изпекох във фурната. За пържените олиото трябва да е съвсем малко и едва да покрива тигана, за да не се разпаднат. Тези за печене ги наредих в тава с хартия за печене и ги полях с малко зехтин. Пекох ги 15 – 20 минути на 200 градуса, след което ги обърнах да се запекат за кратко и от другата страна. Пържените са по – сочни, а печените - по – хрупкави и полезни. Сервирах ги с чеснов сос, който приготвих като пасирах последователно орехите и чесъна, добавих зехтинът, а след това и галетата. Накрая започнах да наливам постепенно водата до желаната гъстота.
* освен с посочения в тази рецепта чеснов сос, може да ги пробвате и с този.
Цвети, много апетитно ти изглеждат кюфтенцата!
ОтговорИзтриванеИ соса, звучи ароматно и вкусно :)
Хубав ден ти пожелавам!
Още веднъж ти благодаря за идеята :) Все по - често и смело надничам в твоя блог по време на пост :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :)
Леле, колко са симпатични тези кюфтенца, Цвети!
ОтговорИзтриванеМного ми харесаха!
Поздрави и хубав ден!
Много се радвам, Роси :)
ОтговорИзтриванеМеждудругото на снимката са в печения им вариант.
Честит празник :)
много вкусни и лесни за приготвяне! с тях ще допълня коледното меню !благодаря!
ОтговорИзтриванеще украсят коледната ми трапеза благодаря!
ОтговорИзтриване