Рецептата е на Marta Stewart, а от мен е само начинът на приготвяне на ориза.
Лесна индийска яхния
Продукти:
2 консерви нахут
700 мл. пасирани домати
1 глава ситно нарязан лук
2 скилидки скълцан чесън
2 с.л. (30 мл.) зехтин
1 ч.л. (с връх) къри
1 ч.л. джинджифил (на прах)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сок от лайм
4 с.л. кокосово мляко
сол и черен пипер на вкус
за ориза:
1 ч.ч. ориз басмати
2 с.л.(30 мл.) зехтин
1 ч.л. къри
½ ч.л. джинджифил на прах
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
2 ч.ч. вода
Приготвяне:
Оризът се измива и подсушава. Зехтинът се загрява в съд с незалепващо покритие и за кратко се запържва чесънът. Добавят се кърито и джинджифилът и се разбъркват колкото да си пуснат аромата. Прибавя се оризът, разбърква се 1- 2 минути, добавя се сол и се залива с водата. Когато заври, котлонът се намаля на най – ниската степен, покрива се с капак и се оставя 25 минути без да се бърка. Отстранява се от котлона, подправя се с черен пипер и се разбърква с вилица.
Нахутът се изплаква и отцежда. В зехтина се задушават лукът и чесънът, докато омекнат. Прибавят се джинджифилът и кърито и се бъркат една минута, докато не си пуснат аромата. Добавят се доматите, 1 ½ ч.ч. вода, захарта и сол на вкус. Когато заврят, котлонът се намаля на ниска степени се оставят да се задушават половин час, като от време на време се разбърква. След като се яхнията се сгъсти се прибавят сокът от лайм, кокосово мляко и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Сервира се с ориза, щипка къри, резенчета лайм и малко кокосово мляко.
* 1 ч.ч. = 250 мл.
Много интересна яхния, Цвети!
ОтговорИзтриванеНестандартна за нашата кухня, но сигурно е много вкусна и ароматна, каквато е индийската кухня!
Поздрави и хубав ден!
Наистина не е типична за кухнята ни, но си заслужава вниманието.
ОтговорИзтриванеЧестит празник :)