сряда, 7 март 2012 г.

Задушен октопод с вино

Рецептата не е моя, а на сестра ми. Снимките също. Понеже среща много добри отзиви сред приятели и познати, реших да я споделя и тук.

Задушен октопод с вино



















Продукти :

1 октопод  около  1-1 1/2 кг
1 ч.ч. вино*
3 големи глави ситно нарязан стар лук
½ ч.ч. зехтин
2 пръчки канела
2-3 дафинови листа
Няколко зрънца бахар
Няколко зрънца черен пипер
Няколко зрънца карамфил (по желание)

Приготвяне:

Почистеният октопод се нарязва на парчета. В тенджера се слагат октопода, лука, зехтина, виното и подправките и в момента, в който кипнат се разбъркват добре, огънят се намалява и ястието се оставя да къкри на слаб огън за около час.  Не се слага сол, тъй като октоподът съдържа в себе си достатъчно такава. Може да се сервира със сварен ориз.

* червено или бяло според вкуса, може и половин чаша бяло и половин червено вино



3 коментара:

  1. Много обичам такава вкусотия, но въпреки, че уж готвя добре, все не мога да уцеля да приготвя октопод, без да стане жилав. Много ще съм благодарна, ако споделиш тайната! Хубав ден! Милена

    ОтговорИзтриване
  2. Предавам отговора на сестра ми:

    Приготвен по този начин октоподът става много крехък - запържете лука с нарязания октопод и не доабвяйте вода защото октоподът изпуска собствена вода, после оставете да се задуши на умерен огън и от време на време проверявайте дали е сварен. Ако водата се абсорбира добавяйте по малко вода и не допускайте ястието да става сухо. Това е един от начините за окрехкостяване на октопода, но мисля, че и виното допринася за това. Иначе аз лично обичам да ям октопода сварен във вода и неподправен - варя го за около 40 минути на слаб огън във вода с малко дафинов лист, бахар и пръчка канела (без сол). Пак става много крехък, но винаги варете октопод или калмари под капак на умерен огън и проверявайте дали е сварен. Но не с боцкане с вилица ами с рязане на парченце от месото. Ако се реже лесно като пилешки гърди например значи е сварено. Но досега приготвен и по двата споменати начина октоподът не ме е предавал :) Успех и се радвам, че сте спряли на моята рецепта

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря! Ще се пробва! Весел празник! Милена

    ОтговорИзтриване

Последователи