четвъртък, 8 март 2012 г.

Октопод с макарони


Още една рецепта с октопод от сестра ми. Снимката също е нейна.

Октопод с макарони


октопод с макарони
















Продукти:

1 октопод (около 1 – 1,5 кг, максимум 2 кг)
500 грама макарони*
2 глави лук
1 ч. ч. рендосани домати ( или готов доматен сок)
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. бяло вино (може и червено)
1 с. л. доматено пюре
1 щ канела (или 1 пръчица)
1 щ млян бахар (или няколко зрънца)
1 щ млян карамфил (или няколко зрънца)
1 щ захар
1-2 бр дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Изчиства се октопода, като се обръща качулката му и се маха ципата, доколкото е възможно. Изчистват се и вътрешностите и се изрязват очите. Измива се добре и се нарязва на парчета.
В тенджера се загрява зехтина и се запържва за кратко лука, като се внимава да не покафенее. После се прибавя октопода и се бърка няколко минути, докато леко порозовее. Слагат се подправките и хубаво се разбърква, за да пуснат аромата си. После се добавя доматеното пюре и отново се разбърква. След това се прибавя виното, като отново се разбърква добре. След като се изпари миризмата от виното, се добавя и доматения сок (настърганите домати) с щипка захар. Ако е много сухо може да се добави и малко вода, толкова, колкото да покрие продуктите и да позволи задушаването им. Обикновено октоподът изпуска собствен сос, който е предостатъчен, но понякога се добавя и вода ако наличната се абсорбира бързо. Ястието се покрива с капак и се оставя да се задушава на слаб огън, докато октоподът омекне. Когато омекне, се добавят макароните, ако е необходимо и малко вода, в която да се сварят. Бърка се непрекъснато, като се внимава винаги да има малко сос, не трябва да се допуска яденето да стане сухо и стегнато. По време на готвенето не се добавя сол, защото октоподът има достатъчно (независимо дали е пресен или замразен). По желание се сервира със ситно нарязан магданоз.

* най-вкусно става с къси макарони, защото попиват идеално соса,  но и с ригатони, резултатът не е за пренебрегване,  ако се остави да попие соса под капак за около 30 мин. преди да се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи