четвъртък, 8 март 2012 г.

Баница с тиквички



Баница с тиквички
баница с тиквички














Продукти:

1 пакет кори за баница
1 кг тиквички
120 мл. зехтин
300 мл. газирана вода
2 – 3 с.л. грис
1 – 2 с.л. ситно нарязан пресен копър
сол на вкус

Приготвяне:

Тиквичките се обелват и рендосват на едро ренде. Оставят се за около половин час в гевгир, докато си пуснат сока. След това се задушават в 50 мл. зехтин, и след като течността се изпари, се отстраняват от котлона. Прибавят се гриста, копъра и солта и хубаво се разбърква. Корите за баница, с помощта на четка, хубаво се намазват със зехтин и се прегъват на две като книга. Приготвя се подходяща, намазана със зехтин тавичка. Поставят се две, една върху друга, прегънати кори, като помежду им не се маже с нищо. Върху втората кора се разпределя част от плънката и се покрива отново с две прегънати кори. Така се редуват 2 прегънати кори – плънка – две прегънати кори, като се завършва с кори. Баницата се намазва със зехтин и се нарязва на подходящи квадрати. Залива се с 300 мл. газирана вода. Пече се в предварително загрята фурна на 180 – 200 градуса, около 30 – 35 минути.   

12 коментара:

  1. Честит 8-март Цвети.
    С пожелание а много щастливи мигове.
    Баничката изглежда страшно вкусно.
    Леки пости!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник и на теб, Мони! Леки и спасителни пости!

    ОтговорИзтриване
  3. Все се каня да пробвам баница с тиквички и все забравям.
    А твоята изглежда много апетитно, Цвети!

    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Пепи!

    И аз тази баница с тиквички я бях заправила от сума време, ама й дойде времето

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник, Цвети!
    Баницата е много оригинална и вкусна!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Роси!

    Радвам се, че ти допада, хубава празнична вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Цвети и тук да ти благодаря за прекрасните идеи и чудесни рецепти. Много полезни са предложенията ти за ястия без мазнина, а тази баница изглежда страхотно. Записвам си я...
    Голяма прегръдка за теб и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, изглежда много добре! Иска ми се утре да я направя, но никога не съм ползвала грис. Бихте ли ми казали пшеничен или царевичен имате предвид тук?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, извинявам се, но съм пропуснала да отбележа и сега ще коригирам - имам предвид пшеничен грис.

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, благодаря ти за милите думи и че постим заедно. Незаменим другар си, а постните ти предложения (а и не само те) са прекрасни!

    Прегръдки от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, с малко закъснение се включвам да споделя, че направих баницата, беше прекрасна и се одобри дори от половинката! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  12. Много се радвам, че ви е харесала, истинско разнообразие си е сред постните баници.

    Поздрави и хубави уикенд!

    ОтговорИзтриване

Последователи