петък, 2 март 2012 г.

Хумус (без мазнина)


Хумус (без мазнина)













Продукти:

400 гр. сварен нахут или от консерва.
1 голям сварен картоф
½ ч.л. кимион
сол на вкус
½ ч.л.чесън на прах (по желание)

за поръсване:

червен пипер
сумак (по желание)
лимон

Приготвяне:

Нахутът и картофът се пасират и се овкусяват с кимиона и солта. Ако хумусът се получи прекалено гъст може да се добавят няколко лъжици от водата, в която е врял. Поръсва се с червен пипер и лимон. Добавих и малко сумак, който преоткрих след като опитах дипа с авокадо по тази рецепта. Може да се сервира със зелени чушки, моркови, краставица или арабски питки.


2 коментара:

  1. Добре, но прибавете и 3-4 лъжици суамов тахан, 1-2 червени чушки /печени/, половин до една връска магданоз.Разбира се възможни са и варианти с авокадо,син домат и други.

    ОтговорИзтриване
  2. Тази рецепта умишлено не съм прибавила сусамов тахан, защото този, който купувам е по- мазен и го считам и за неподходящ за дните на строг пост без олио. А за другите добавки, варианти много, стига човек да има въображение. Предложила съм най - различни в блога, но ми се искаше за строгопостните дни да е по - изчистена и простичка.

    ОтговорИзтриване

Последователи