събота, 3 декември 2011 г.

Пълнени тиквички по ливански (kousa mahshi)

За тези тиквички разбрах от свекървата на сестра ми, която редовно ги приготвя. Традиционни са за кухнята в арабските държави, където е широко разпространено и специално инструментче за по – лесното им издълбаване. Разбира се, може да се приготвят и без него, но пък с негова помощ става много по – бързо и лесно. Аз наскоро се сдобих с такъв инструмент и нямах търпение да го изпробвам, пък и макар по време на поста. Тук може да видите и оригиналния (непостен) вариант на тази рецепта, придружен с кратко клипче. 

Пълнени тиквички по ливански (kousa mahshi)














Продукти:

1 кг тиквички (4 броя)
1 с.л. зехтин
2-3 с.л. доматено пюре
сол

за плънката:

½ ч.ч. дългозърнест ориз *
1 ч.ч. нахут (сварен или от консерва)
½ глава лук (ситно нарязан)
1 с.л. доматено пюре
10 – на зрънца кориандър
3 зрънца бахар
½ ч.л. кимион
½ ч..л. сух джоджен
½ ч.л. сух магданоз
1 щипка чили
1 с.л. зехтин
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Тиквичките се измиват добре. Дръжките им се отрязват, а другият им край се подрязва съвсем внимателно. След това се издълбават и отново измиват. Нахутът се намачква с вилица и се овкусява с подправките (бахарът и кориандърът се счукват в хаванче), солта, лука, доматеното пюре и зехтина. Прибавя се почистеният и измит ориз и хубаво се разбърква. С получената смес се пълнят тиквичките. 














Подреждат се в йена и се заливат със студена вода, в която са разтворени 2 -3 с.л. студена вода, 1 с.л. зехтин и сол и се покриват с капак. Пекат се на 200 градуса около 60 - 75 минути. В оригиналната рецепта се приготвят в тенджера, вместо на фурна. Сервират се с част от соса. Хубави са както топли, така и изстинали.















Следващият път съм намислила да ги изпробвам и с булгур. 

* 1 ч.ч. = 250 мл.

2 коментара:

  1. Обожавам нахут! Нямаше да ми хрумне да напълня тиквичките по този начин. Сега остава да доживеем лятото, когато има вкусни пресни домашни тиквички:))) Благодаря за прекрасната идея! Милена

    ОтговорИзтриване
  2. ех, лятото... тиквички, патладжани, домати... плодове и зеленчуци в изобилие... и аз го чакам и пак ще дойде :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Последователи