четвъртък, 1 декември 2011 г.

Бутер тиквеник

Бутер тиквеник

бутер тиквеник













Продукти:

1 пакет (400 гр.) бутертесто
1 ½ - 2 ч.ч. едро рендосана тиква*
1/3 ч.ч. счукани орехи**
1/3 ч.ч. захар
½ ч.л. канела
30 мл. олио
1 с.л. мед

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Тиквата хубаво се задушава в олиото. Прибавя се захарта и се оставя да й изври водата. След това се добавят орехите и канелата, хубаво се разбърква и се оставя на изстине. Медът се разтваря с малко вода. В подходяща тава с хартия за печене се разстила бутертестото. Върху едната му половина се разпределя равномерно плънката, като се оставят свободни по един пръст от всички краища, които се намазват с „медената” вода. Прихлупва се с другата половина от тестото и краищата (и от четирите страни) се притискат с вилица, за да за залепнат. Намазва се с „медената” вода и се надупчва с вилица. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 – 25 минути. Сервира се изстинал.

Може да се оформи и по тази начин, като леко се увеличи количеството на плънката. 

* 1 ч.ч. = 250 мл.
**орехите ги правя доста ситни и за това пропускам галетата

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи