неделя, 13 март 2011 г.

Патладжани с тахан (Баба Гануш)

Тази рецепта ми е много любима. До мен достигна от сестра ми, която пък на свой ред я има от свекърва й. В интернет пространството видях, че патладжаните с тахан са известни като Баба Гануш. Свекървата на сестра ми приготвя наистина много интересни и вкусни ястия, дълбоко повлияна от престоя си в арабските държави, Гърция и Кипър.

Патладжани с тахан (Баба Гануш)














Продукти:

5 големи патладжана
100 гр. сусамов тахан
50 мл. зехтин
2 - 3 скилидки чесън (може и повече, според предпочитанията)
сокът от 1 лимон
сол на вкус


Приготвяне:


Патладжаните се надупчват и изпичат във фурната за около час. Трябва да са наистина добре изпечени, така че вътрешността им да може да се изгребе и намачка с вилица. Таханът се смесва със зехтина, лимона, чесъна и солта. Получената таханова смес се разбърква с патладжаните. Пропорциите са примерни и може да се нагодят според предпочитанията. По желание може да се добавят и счукани орехи. При сервиране се поливат с малко зехтин и се поднасят с арабски питки. 








4 коментара:

  1. Цвети, това е една от любимите ми рецепти с тахан :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, много се радвам, че има и друго фенове на тази прекрасна комбинация. Лека и спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за рецептата и за страхотния блог! Чудесно е, че има такова място, от където хората да почерпят информация и рецепти за поста! Видях много рецепти от блога, които мисля да използвам! Поздравления отново!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за рецептата и за блога! Чудесно е това, което правите!

    ОтговорИзтриване

Последователи