сряда, 3 март 2010 г.

Пълнени сухи чушки с леща

            Като истински любител на лещата не мога да не споделя тази рецепта. Подходяща е и за трапезата на Бъдни вечер.

Пълнени сухи чушки с леща

Продукти:

2 ч.ч. леща
100 гр. сухи чушки (13 – 15 броя според големината)
400 гр. праз лук
100 мл. зехтин
2 ч.л. чубрица
½ ч.л. лют червен пипер
сол на вкус

Приготвяне:

            Лещата се сварява и хубаво се отцежда от водата. Празът се нарязва на ситно и се задушава в 60 мл. зехтин. Прибавя се лещата и се запържва за няколко минути. Отстранява се от котлона и се добавят чубрицата и лютия пипер. Овкусява се със сол на вкус и хубаво се разбърква. Сухите чушки се измиват със студена вода и се накисват за 15 минути в гореща вода. Отцеждат се и внимателно се пълнят с лещата. Може да се използва малка лъжичка, но трябва да е с повишено внимание, защото лесно се разкъсват. Според мен сухите чушки се пълнят най – удобно с ръце, т. нар. гнетени чушки. Подреждат се в тавичка и хубаво се намазват с останалия зехтин. Прибавя се една ч.ч. гореща вода и се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна до готовност (около 45 минути).   












* 1 ч.ч. = 250 мл. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи