сряда, 3 март 2010 г.

Гръцки картофи

            Днес за пореден път приготвих гръцки картофи. Не знам колко са гръцки, но съпругът ми започна да ги нарича така (предполагам заради продуктите) и в нашата къща си останаха с това име. За комбинацията на пресни картофи, маслини и розмарин ме вдъхнови тази рецепта на Диани. В блога й може да намерите и други прекрасни постни предложения, поднесени по невероятен начин. Благодаря ти, Диани!

Гръцки картофи


Продукти:

1 кг пресни картофи
50 мл. зехтин
15 черни големи маслини
1 голяма глава червен лук
1 клонче розмарин
1 с.л. морска сол





Приготвяне:

            Картофите се почистват и ако са по – големи се разрязват на половинки. Подреждат се в тавичка, заедно с маслините и розмарина. Поръсват се с морската сол. Покрива се едро нарязания лук (най – добре на колелца) и се залива със зехтина и 1 ч.ч. (250 мл.) вода. Покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 45 минути. След като се махне фолиото може да се пекат още 5 минути за хрупкава коричка. 


2 коментара:

  1. Цвети,
    много благодаря за доверието и милите думи.
    Чудесно е, да обменяме опит и идеи.
    Радвам се,
    че този начин за приготвяне на картофи ви допада.
    Твоите изглеждат стилно поднесени и много апетитни.
    Лек и спокоен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат прекрасно! Аз като най-големият почитател на маслините задължително ще ги пробвам!
    Цвети, блогът ти е станал невероятен! Поздравления!
    Целувки, Галка

    ОтговорИзтриване

Последователи