понеделник, 1 март 2010 г.

Лазаня с тиквички и патладжани




            Със затоплянето на времето поглеждам все по – често към летните продукти и комбинации. Имах останала половин кутия с кори за лазаня и реших да я оползотворя. Ще предложа една рецепта за всички любители на тиквичките и патладжаните.

Лазаня с тиквички и патладжани












 Продукти:

15 кори за лазаня
2 патладжана (600 гр.)
4 тиквички (600 гр.)
олио за пържене

за соса

1 глава лук
50 мл. зехтин
1 л. доматена паста (пасирани белени домати)
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
1 ч.л. чесън на прах
1 с.л. захар
сол на вкус

Приготвяне:

            Патладжаните и тиквичките се нарязват на филийки, по дължина или на колелца. Патладжаните се посоляват, оставят се да се изцедят 30 минути от горчивия сок и се  изплакват. Тиквичките и патладжаните се пържат на грил тиган с малко мазнина. Подреждат се върху домакинска хартия и се посоляват. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина. Прибавят се доматената паста, солта, захарта и подправките. Оставя се да заври, разбърква се няколко минути и се отстранява от котлона. В намазана със зехтин тавичка се подреждат три кори, върху тях ред патладжани, които след това се намазват обилно с доматен сос. Накрая се покриват пак с 3 кори. Върху тях се подрежда ред с тиквички, които отново се заливат с доматен сос и отгоре се покриват с кори. По същия начин се прави още един ред с патладжани и един с тиквички и доматен сос. Накрая се завършва с кори. Получената лазаня се залива с останалия доматен сос, който трябва хубаво да покрие последната кора. Покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. След това се отстранява фолиото и се пече още 10 – на минути.

* Аз не варя предварително корите за лазаня. Когато плънката е по – сочна, сосът не е много гъст и се пече под фолио, корите се сваряват добре.  



2 коментара:

  1. Цвети,
    това е прекрасна идея за постна лазаня.
    Обичам тиквички и патладжан -
    вкусът сигурно е страхотен.
    Благодаря за тази рецепта,Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Ако ги обичаш, наистина ще ти хареса. Радвам се, че рецептата ти допада. Хубава вечер, Цвети.

    ОтговорИзтриване

Последователи