понеделник, 1 март 2010 г.

Пълнен патладжан

Пълнен патладжан












Продукти:

1 патладжан (400 гр.)
250 гр. гъби
1 глава червен лук
½ ч.ч. соева кайма
1 гъбен бульон
50 мл. зехтин
2 ч.л. чубрица
1 ч.л. магданоз (сух)
сол на вкус

Приготвяне:

            Патладжанът се разполовява по дължина. По вътрешността му се правят ромбовидни нарези (внимава се да не се стигне до кората), посолява се и се поставя с вътрешността надолу върху решетка (скара), за да се отцеди горчивият сок. След 30 минути се измива от сока и вътрешността се издълбава внимателно с лъжица. Гъбеният бульон се разтваря в ½ ч.ч. гореща вода и с него се залива соева каймата. Разбърква се хубаво и се изчаква между 15 и 30 минути, за да набъбне хубаво. Лукът се нарязва и запържва в зехтина. Прибавя се вътрешността на патладжана и се задушава за няколко минути. Добавят се обелените и нарязани на филийки гъби. След като всички зеленчуци са готови, се прибавя соевата кайма, солта и подправките, разбърква се няколко минути и се отстранява от котлона. С получената смес се пълнят двете половини на патладжана и се подреждат в тавичка с незалепващо покритие или върху фолио. Поливат се с малко зехтин и се покриват с фолио. Пекат се 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. След това се отстранява фолиото и се дозапичат за 10 – 15 минути. Сервира се със соева майонеза, подправена с чесън. Може да се поднесе върху арабски хляб.

* 1 ч.ч. = 250 мл. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи