понеделник, 15 февруари 2010 г.

Просфори

      Рецептата за просфори имам от архимандрит Авксентий, който ми преподаваше по Литургика в Богословския факултет. Просфората е кръгъл, квасен хляб, който се приготвя от пшенично брашно. Част от нея се използва за извършването на тайнството Евхаристия, а друга се раздава на вярващите, нарязана на малки парчета, наречени нафора.



           












     По рецептата за просфори правя питката за Бъдни вечер, като по желание може да се направи една цяла питка с паричка или няколко малки и само в едната от тях да е скрита паричката. Това е въпрос на семейна традиция. В моето семейство в питката, освен паричка, поставяме и дренче, като символ на здравето. Когато правя цяла питка използвам 0,5 кг брашно за замесването на пареното тесто и количеството брашно, което отива при замесването. Когато не е строг пост намазвам тавичката и просфората със зехтин. Пека на умерена фурна на долна решетка.

















  
                                                                  Просфори

            Правят се от парено тесто. В тавичка се слага брашно (1 кг за 6 бр.) и се изсипва върху него бавно и по малко вряла вода, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица. Така объркано, без да се омесва, се оставя добре да изстине. В това време тавата, в която се пекат просфорите, се затопля и се намазва с восък – тънко (парафин от свещ). Изстудената, разбъркана смес се посолява и се смесва с размитата в топличка вода мая. Всичко това се омесва до твърдо тесто. Меси се повече време, та като се среже с нож да няма вътре шупли. Разделя се на определения брой просфори (малки топчета) и отново се омесва. Всяко топче се натиска отгоре с печата*, за да стане на питка. в четирите ъгли на „Агнеца” с клечица се правят малки дупчици. Питките се подреждат в тавата и се оставят 10 – на минути да „втасат”, т.е. да се отпусне малко тестото. Като се понадигнат се пекат, като се поставят в студена фурна. Готови се намазват с малко вода и се покриват с кърпа. 













* Печат за просфори се продава в църковните магазини. Освен църковните печати едно време е имало и домашни просфорни печати, които се ползват не за причастие, а за различни видове обредни и празнични хлябове. Те били разпространени в голяма част от страната и всяка християнска къща имала своя просфорник, който съхранява в домашния иконостас редом до иконата - покровителка на дома. Аз нямам печат и за това използвам клечка. 

6 коментара:

  1. Здравей!Кога си завършил Богословският? Аз в момента уча там.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей :) Завърших семестриално през 2007, а се дипломирах през следващата.

    ОтговорИзтриване
  3. Значи май сме от един курс :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Съвсем възможно :) Учих редовно обучение. Може да си обменим повече информация на посочения от мен имейл :)

    ОтговорИзтриване
  5. а кога просфората се завърта за да стане рингчето посредата,или от самосебеси става

    ОтговорИзтриване
  6. Съжалявам, но не мога да разбера въпроса? Отпечатъкът отгоре се прави с готов печат, който се купува от църковните магазини, ако това се има предвид във въпроса ви?

    ОтговорИзтриване

Последователи