понеделник, 15 февруари 2010 г.

Пълнени сухи чушки с боб



Пълнени сухи чушки с боб

12 – 15 бр. сухи червени чушки
2 ч.ч. бял боб (от дребните сортове)
2 глави средно големи лук
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. (с връх) сминдух
1 ч.л. (с връх) чубрица
½ ч.ч  (125 мл.) зехтин
сол на вкус

   Бобът се накисва в студена вода за една нощ и след това се сварява и отцежда. Лукът се запържва в зехтина, прибавя се и сварения боб и се запържва за няколко минути. Прибавя се червения пипер, разбърква се 1-2 минути и се отстранява от котлона. Добавят се подправките и солта. Сухите чушки се измиват със студена вода и се накисват за 15 минути в гореща вода. Отцеждат се и внимателно се пълнят* с боба.  Нареждат се в тавичка и се намазват с малко зехтин. В тавичката се слага малко гореща вода (около 1 пръст, максимум до средата на чушките) и се запичат до готовност.

* може да се използва малка лъжичка, но трябва да е с повишено внимание, защото лесно се разкъсват. Според мен най – удобно е да се пълня сухи чушки с ръце. 


Тези чушки присъстват всяка година на трапезата ни за Бъдни вечер. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи