вторник, 16 февруари 2010 г.

Кисело зеле с боб на фурна

Кисело зеле с боб на фурна












Продукти:

1 ч.ч. червен боб
1 ч.ч. бял боб
1 средно голяма кисела зелка*
1 глава лук
½ ч.ч. зехтин**
1 ч.л. чубрица
2 щ. джоджен
2 ч.л. червен пипер
черен пипер
½ ч.л. лют червен пипер (по желание)

Приготвяне:

            Червеният и белият боб се накисват отделно за една нощ. Сваряват се отделно и се отцеждат. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина. Киселото зеле се нарязва и отцежда и се прибавя към лука. Задушава се до омекване (около 15 минути). След като омекне се прибавя червения пипер, разбърква се 1-2 минути и се отстранява от котлона. В тава се смесват зелето и двата вида боб, прибавят се подправките и се разбърква. Покрива се с гореща вода и се пече около един час на 220 градуса, докато не остане „на мазнина”. 

  * не прибавям сол в яденето, защото киселото зеле е солено
**  според предпочитанията може и повече, защото киселото зеле поема много мазнина. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи