вторник, 22 декември 2009 г.

Внимавайте с маргаринa!

            Внимавайте с маргаринa, защото въпреки рекламите и етикетите не са на 100 % растителни. В много от тях има животински продукти. На повечето продукти съставът се променя с времето, за това четете внимателно етикетите преди да купувате. Обърнете внимание и на това, че не всички маргарини са подходящи за топлинна обработка. Много от тях са само за сандвичи (например Томи, Калиакра сандвич и т.н.) и не бива да се обработват термично.

            Тези дни разгледах какви маргарини се продават в големите хипермаркети и успях да съставя някакъв приблизителен списък на това кои са подходящи по време на пост и кои не са. Понеже изобилието е голямо и много от марките не са толкова популярни наблегнах предимно на тези, които не са постни. Ще актуализирам списъка и ще очаквам и вашите предложения и открития.

Маргарин, който не е подходящ по време на пост:

Калиакра Класик (маслено мляко на прах)












Besel (маслено мляко на прах)









Rama (маслено мляко на прах)








Balansio (маслено мляко на прах)







Маргарин без животински продукти на българския пазар:

Белла
        пълномаселен 80 % - подходящ за термична обработка










        класика – подходящ за термична обработка










турски маргарин Bizim - подходящ за термична обработка











Tommi








хърватски трапезен маргарин Zvijezda (на този е отбелязано, че може да има следи от мляко и млечни продукти)* - подходящ за термична обработка



* така отбелязват коректните фирми, за хората с алергии. Следи от животински продукти обаче има във всичко, дори в хляба, защото няма гаранции в кой съд/ уред какво се е приготвяло преди това. За това този маргарин го отнасям към постните.

Becel (син)

1 коментар:

  1. Най-добре по време на пост, а и изобщо, е да не се консумира маргарин, тъй като е вреден за здравето. Вместо маргарин (направен от хидрогенирана мазнина), може да се използва олио. Естествено гъсти или твърди растителни мазнини са кокосовото масло и какаовото масло.

    ОтговорИзтриване

Последователи