сряда, 23 декември 2009 г.

Коледен меден сладкиш

Това е поредната ми модификация на прекрасния постен сладкиш на Labrex.

Коледен меден сладкиш



















1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. мед
½ ч.л. сода
1 бакпулвер
½ ч.ч. какао
½  ч.ч. олио
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
 2 ½ ч.ч. брашно

            В съд се сипва захарта, водата и олиото, леко се загрява и се добавя и меда. Бърка се на слаб огън до разтопяването на захарта и меда. Оставя се да изстине напълно. Пресяват се брашното и какаото и се разбъркват със содата, бакпулвера, канелата, джиджифила, а накрая и орехите. Добавя се и изстиналата течност и хубаво се разбърква. Изсипва се във форма, намазана с маргарин и поръсена с брашно. Пече се на умерена (180 градуса), предварително загрята фурна около 30 – 35 минути. След като изстине сладкишът се отделя от формата и може да се украси според предпочитанията ви. Аз използвах глазура от двойно пресята пудра захар, вода и няколко капки лимон. Може да използвате и от готовите захарни шрифтове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи