Нещо съвсем просто, традиционно и подходящо за сезона.
Ориз с праз лук и домати
(и маслини за разкош)
Проддукти:
8 ч.ч. нарязан
праз лук*
2 ч.ч. ориз**
1 шише домати
(700 гр.)
½ ч.ч. зехтин за
готвене
1 ч.л. сушен
магданоз
1 ч.л. червен
пипер
сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Оризът се измива
и подсушава. Загрява се зехтина и се запържва праза. Трябва да омекне хубаво.
Тогава се добавя ориза и се разбърква постоянно, докато стане стъклен. Прибавя
се червения пипер и се разбърква за кратко. Залива се с доматите и продължава
да се бърка няколко минути. Добавят се 4 ч.ч. вода, магданоза, сол и пипер на
вкус. След като оризът заври се прехвърля в подходяща тава. Пече се в
предварително загрята фурна на 180 – 200 градуса до готовност.
По желание може
да се добавят маслини. Маслините
трябва да са черни или каламата, най – добре е да са без костилки. Измиват се
добре. Прибавят се заедно с водата и подправките.
* 1 голяма връзка
** 1 ч.ч. = 250
мл.
Отлично!
ОтговорИзтриване