събота, 16 ноември 2013 г.

Ориз с праз лук и домати

Нещо съвсем просто, традиционно и подходящо за сезона.

Ориз с праз лук и домати
(и маслини за разкош)













Проддукти:

8 ч.ч. нарязан праз лук*
2 ч.ч. ориз**
1 шише домати (700 гр.)
½ ч.ч. зехтин за готвене
1 ч.л. сушен магданоз
1 ч.л. червен пипер
сол и пипер на вкус


Приготвяне:

Оризът се измива и подсушава. Загрява се зехтина и се запържва праза. Трябва да омекне хубаво. Тогава се добавя ориза и се разбърква постоянно, докато стане стъклен. Прибавя се червения пипер и се разбърква за кратко. Залива се с доматите и продължава да се бърка няколко минути. Добавят се 4 ч.ч. вода, магданоза, сол и пипер на вкус. След като оризът заври се прехвърля в подходяща тава. Пече се в предварително загрята фурна на 180 – 200 градуса до готовност.

По желание може да се добавят маслини. Маслините трябва да са черни или каламата, най – добре е да са без костилки. Измиват се добре. Прибавят се заедно с водата и подправките.



*   1 голяма връзка

** 1 ч.ч. = 250 мл.


1 коментар:

Последователи