събота, 17 март 2012 г.

Crazy Chocolate Cake

Това е един от най – сполучливите постни сладкиши. Не съм го правила отдавна, или по – точно откакто открих постната шоколатина. Двете рецепти са много сходни, но и някак различни. Реших сладкишът за тази седмица да е именно по тази рецепта на Янита, която открих преди много време във форум бг мамма.

Crazy Chocolate Cake














Продукти:

2 2/3 ч.ч. брашно*
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. студена вода
6 с. л. какао
2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
2 ч. л. ванилия (или 2 пакетчета ванилена захар)
2 с. л. ябълков оцет

Приготвяне:

В подходяща купа се сместват сухите съставки (брашно, сода, сол, захар, какао, ванилия). В друг съд се разбъркват мокрите – водата, олиото и оцета, и се добавят към сухите. Всичко хубаво се разбърква и се изсипва в намазнена тава (или с незалепващо покритие) с размери 22/28см. Пече се в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса около 30 – 40 минути. Трябва да се изпече добре, отвътре да остане влажен, но не и клисав. След като се изпече, се оставя да изстине напълно за около час. След това се нарязва на квадрати и по желание се залива с 200 гр. разтопен постен шоколад с малко олио.  

* 1 ч.ч = 250 мл.

5 коментара:

  1. Да наистина, това са вариации на един от най-популярните и сполучливи постни сладкиши с вкус на шоколад. Аз ги правя като постни шоколадови квадрати, а твоята шоколатина и сладкиш са великолепни като идеи и рецепти!
    Благодаря ти и честита пролет,Цвети -
    с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, постните ти квадрати са прекрасни, това беше една от първите твои рецепти, която пробвах преди години (от форума на Гответе с мен). Хубаво ме подсети за тях.

    Благодаря за хубавите пролетни пожелания. Честита пролет и на теб! Желая ти хубав и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Снощи го изпробвах. Трябва да си призная, че съм хапвала от шоколадовия и чийз кейк на готвача в Японското посолство. Този "Щур" кейк на вкус е почти като неговия шоколадов кейк. Ммммм!

    ОтговорИзтриване
  4. Блазя ти, че си има честта да опиташ такава вкусотия. Трябва да благодарим на потребителката от бг мамма, която сподели и популяризира този кейк. Наистина е много сполучлив и подходящ и за извън постно време. Бърз, лесен и вкусен!

    ОтговорИзтриване
  5. Така е. Честно казано много обичам да правя постни сладкиши. Без да биеш яйца половин час, сипваш всичко на един път и бъркаш с лъжица. Също така са и икономични. Винаги се намират вкъщи продукти за тях. :)

    ОтговорИзтриване

Последователи