сряда, 6 април 2011 г.

Постна шоколатина

Тази рецепта отново е от сестра ми. Тя ми сподели, че презвитерата на един от свещениците в църквата, която посещава, редовно приготвя този сладкиш. Много й е харесал и е взела рецептата. До мен достигна със заглавие постна шоколатина, но като прегледах продуктите ми напомня на Crazy chocolate cake. Все пак има някои разлики и ще я публикувам така, както я е написала кипърската презвитера. Сладкишът е изключително вкусен и сочен и търпи всякакви интерпретации – може да се прибавят ядки, различни аромати и подправки, цитрусови корички, кокосови стърготини и т.н.

Постна шоколатина













Продукти:

3 ¼ ч.ч. самонабухващо брашно (фарина ап)
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. студена вода
10 с.л. фъстъчено олио (може и слънчогледово)
6 с.л. какао
3 с.л. ябълков оцет
1 бакпулвер
2 бр. ванилена захар

Приготвяне:

Брашното и какаото се пресяват в подходяща купа и се прибавят захарта, ванилията и бакпулвера. Отделно се разбиват водата, оцетът и олиото се и добавят към сухите продукти. Всичко хубаво се разбърква. Изсипва се в намазанена и набрашнена форма за печене. Пече се на 180 градуса около 45 – 50 минути.

Сладкишът е сочен и леко влажен (но не трябва да е клисав). Може да се приготви във формички за мъфини или да се използва като блат за торта (без да се напоява допълнително). 

* 1 ч.ч.= 250 мл.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи