петък, 16 март 2012 г.

Баница с кисело зеле (Зелник)


Да си призная, че допреди няколко години не подозирах за съществуването на такава баница, а когато разбрах си помислих, че е доста странна и определено не ми звучеше като нещо вкусно. Това е любимата баница на моята приятелка Галка, която постепенно ме убеди, че трябва да се опита. За пръв я пробвах в една софийска баничарница и разбрах, че няма нищо страшно, дори напротив – истинско разнообразие сред постните баници, особено за любителите на кисело зеле. 

Баница с кисело зеле (Зелник)













Продукти:

1 пакет кори за баница „Фамилия”
800 гр. нарязано на ситно и отцедено кисело зеле*
100 мл. зехтин
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. чубрица

Приготвяне:

Киселото зеле се задушава в половината зехтин до пълна готовност. Прибавя се червеният пипер, разбърква се кратко и се отстранява от котлона. Овкусява се с чубрицата и се оставя да изстине. Приготвят се две кори, като помежду им хубаво се намазват със зехтин, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката. Завиват се на охлюв и се подреждат в намазана със зехтин тава. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка до получаването на вита баница. Намазва се със зехтин и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.


* ако не обичате баница с много плънка, може да намалите кисело зеле до 500 гр.

8 коментара:

  1. Отдавна искам да опитам зелник, но все не се предстрашавам да опитам да си го приготвя в къщи. Ще опитам твоята рецепта. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. и аз обичам тази баница, но мисля, че чубриката е прекалено агресивна подправка за лека баница като тази.предлагам ви сминдух или както някои гонаричат крива мирудия или нещо друго, което обичате

    ОтговорИзтриване
  3. Чубрицата може съвсем спокойно да се пропусне ако не я намирате за подходяща. Аз обичам тази комбинация, но и без никакви подправки баницата пак е хубава. Интересна е идеята със сминдуха, благодаря.

    ОтговорИзтриване
  4. с одрински кори от карфур ще стане по-добре

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна рецепта, аз я правих с кори Девон от карфур, резултата беше зашеметяваш. Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  6. направих го, мирише добре .

    ОтговорИзтриване
  7. браво това е точната рецепта много е вкусна

    ОтговорИзтриване

Последователи