Фалафели
Продукти:
500 гр. нахут
2 с.л. сух магданоз
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. кимион
1 ч.л. къри
1 бакпулвер
½ ч.л. черен пипер
сол на вкус
2-3 с.л. брашно
олио за пържене
Приготвяне:
Нахутът се накисва за една нощ. Пасира се и се омесва с подправките*, бакпулвера и солта. Прибавя се брашното. Ако е прекалено гъсто се слага малко вода. Сместа се оставя да почине в хладилника около час. Фалафелите се оформят с помощта на машинка или ръце.
Пържат се до златисто – кафяво в добре загрята мазнина (която да ги покрива) и на умерен огън. Отцеждат се на домакинска хартия.
*Това са само примерни подправки, които използвам най – често за фалафели. Може да се използва и готов микс, който се продава в арабските магазини.
От тези магазинчета си купувам и много сполучлива готова смес за фалафели. Добавя се само вода, оставя се в хладилник за един час и се оформят фалафелите. Най – много ми допада ето тази готова смес. Няма е –та и консерванти.
Цвети,
ОтговорИзтриванепредлагаш изобилие от вкусни и апетитно изглеждащи предложения за постни ястия.
Много ми допаднаха и новите ти рецепти -
благодаря,
поздрав и слънчева седмица, Диана
Много се радвам, че са ти допаднали.
ОтговорИзтриванеХубава и слънчева седмица и от мен!