Много обичам коприва, а това е един от любимите ми начини за приготвянето й.
Коприва с ориз и орехи
60 гр. сушена коприва
1 ч.ч. ориз *
1 ч.ч. ситно нарязан лук
½ ч.ч. ситно нарязани моркови
¾ ч.ч. счукани орехи
2 с.л. брашно
2 с.л. оцет (балсамико или винен)
1 с.л. (пълна) скълцан чесън
1 ч.л. червен пипер
100 мл. зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Копривата се залива с 2 литра вода. Оставя се поври 10 – 15 минути, отстранява се от котлона и се пасира. Лукът и морковът се задушават в зехтина. Прибавят се брашното и червения пипер. Разбърква се енергично като се внимава да не загорят. Заливат се с 1 литър вода. Добавя се оризът и се оставя да поври няколко минути. Прибавя се пасираната коприва, чесънът и сол на вкус. Вари се на умерен огън под капак 15 минути и се изключва котлона. Прибавят се орехите и оцетът и пак се похлупва. Оставя се малко да „почине” . Според мен е по – хубава за консумиране изстинала. При сервиране може да се добави допълнително оцет.
* 1 ч.ч. = 250 мл.
Цвети,
ОтговорИзтриванеи аз обичам коприва,
а в комбинацията и на орехи...
Чудесна идея, благодаря, Диана
Радвам се, че ти допада. Приятна вечер, Цвети.
ОтговорИзтриване