понеделник, 8 март 2010 г.

Постни подлучени тиквички

Постни подлучени тиквички


Продукти:

2 кг тиквички
брашно за овалване
олио за пържене
сол на вкус

400 гр. соева майонеза*
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. копър (сух)








Приготвяне:

            Тиквичките се нарязват на колелца и се поставят в гевгир. Брашното се смесва с малко сол. Всяка тиквичка се овалва в него и внимателно се потупва с пръст, за да падне излишното брашно. Пържат се в силно сгорещено олио до златисто. Поставят се на домакинска хартия, за да се изцедят от мазнината. Майонезата се разбърква с чесъна и копъра. В подходящ съд се подрежда ред тиквички и се покриват с тънък слой от майонезата. Реди се следващ ред тиквички и пак се покриват с майонеза, и така до изчерпване на продуктите. Завършва се с майонеза. Оставят се да престоят няколко часа в хладилник.

     










  
            В началото си мислех, че тиквичките ще са тежки с майонеза, но когато е по – тънък пласт става много вкусно. Дори ми харесват повече, отколкото с кисело мляко.

            Тиквичките могат да се приготвят и в по – здравословен вариант. Вместо да се пържат може да се наредят в тава, да се поръсят със сух копър и сол и да се полеят със зехтин. След това се пекат 30 минути под фолио, отстранява се и се дозапичат до готовност. За конкретната рецепта на мен ми харесват повече пържени.




* Майонезата определено трябва да е соева! Растителната на Vital не е подходяща. 


1 коментар:

  1. Oбожавам тиквичките с кисело мляко...
    А сега и в нов вариант - ще се опита.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Последователи