Това е любимата ми картофена яхния. Освен за настъпващата пролет ми напомня и за майка ми, която я приготвяше веднага щом се появи пресен лук и чесън на пазара.
Пролетна картофена яхния
2 кг. картофи
2 ч.ч. ситно нарязан пресен лук
1 ч.ч. ситно нарязан пресен чесън
100 мл. зехтин
1 ч.л. червен пипер
6 с.л. ситно нарязан магданоз
сол на вкус
Приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се задушават в зехтина. Прибавят се картофите и червеният пипер. Разбърква се енергично 1-2 минути и се заливат с 1,5 л. гореща вода. Прибавя се сол на вкус (обикновено слагам 2 с.л. морска сол). Похлупва се с капак и се оставя да ври на умерена температура 30 минути. Изключва се котлонът, добавя се магданозът и отново се покрива с капак. Яхнията се оставя да „почива” похлупена 10 – 15 минути. Може да се сервира със зелена салата или краставици и домати.
* 1 ч.ч. = 250 мл.
* 1 ч.ч. = 250 мл.
И аз обичам да използвам пресните лук и чесън и се радвам, че вече са на пазара.
ОтговорИзтриванеТрябва много да е вкусно :)
Поздрави!
Рецептата е много лесна, а яденето става страхотно вкусно!!! И на мен ми стана любимата картофена яхния :) Много благодаря за рецептата и за всички останали в този хубав блог!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за доверието!
ОтговорИзтриване