неделя, 7 март 2010 г.

Пролетна картофена яхния

            Това е любимата ми картофена яхния. Освен за настъпващата пролет ми напомня и за майка ми, която я приготвяше веднага щом се появи пресен лук и чесън на пазара.

Пролетна картофена яхния

 Продукти:

2 кг. картофи
2 ч.ч. ситно нарязан пресен лук
1 ч.ч. ситно нарязан пресен чесън
100 мл. зехтин
1 ч.л. червен пипер
6 с.л. ситно нарязан магданоз
сол на вкус








Приготвяне:

            Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се задушават в зехтина. Прибавят се картофите и червеният пипер. Разбърква се енергично 1-2 минути и се заливат с 1,5 л. гореща вода. Прибавя се сол на вкус (обикновено слагам 2 с.л. морска сол). Похлупва се с капак и се оставя да ври на умерена температура 30 минути. Изключва се котлонът, добавя се магданозът и отново се покрива с капак. Яхнията се оставя да „почива” похлупена 10 – 15 минути. Може да се сервира със зелена салата или краставици и домати.

* 1 ч.ч. = 250 мл. 

3 коментара:

  1. И аз обичам да използвам пресните лук и чесън и се радвам, че вече са на пазара.
    Трябва много да е вкусно :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептата е много лесна, а яденето става страхотно вкусно!!! И на мен ми стана любимата картофена яхния :) Много благодаря за рецептата и за всички останали в този хубав блог!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за доверието!

    ОтговорИзтриване

Последователи