неделя, 13 декември 2009 г.

Внимание! Скрито съдържание от животински произход!

Внимание! Скрито съдържание от животински произход!

  С огромно разочарование установих, че всички растителни кашкавали, сухи и течни сметани на българския пазар всъщност не са растителни – в кашкавала има казеин (който е от животински произход), а в сметаните – млечен протеин или лактоза (отново от животински произход). Почувствах се ужасно, защото трябва ли да имаме специално образование, за да знаем с какво се храним. Ако случайно не бях разбрала какво представляват тези съставки, сигурно щях да продължа да ги консумирам. Освен за постещите това е важно и за веганите, както и за хората с алергии към млечния белтък, за това подадох сигнал до Комисията за защита на потребителите, РИОКОЗ и Национална Ветеринарномедицинска служба. Надявам се да вземат съответните мерки и вече да се отбелязва на етикетите на въпросните храни, че имат съдържание от животински произход, както от скоро се отбелязват растителните мазнини при млечните храни. От РИОКОЗ ми отговориха, че не е в компетенцията ми и ме препратиха към НВМС, а КЗП ми писаха, че са отнесли жалбата именно към НВМС. Ще ви държа в течение.

            Единствената суха сметана, която намерих без животински мазнини за сега е Мattо Grosso. Магазините, в които я намирам са ХИТ, Метро и Билла.


2 коментара:

  1. Здравейте тази сметана Мattо Grosso може ли да се ползва по време на великденския пост .Благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,сметаната беше постна и нямаше проблем да се използва по време на пост. Пиша в минало време, защото не пия кафе от близо 2 години и не знам дали информацията ми все още е актуална. Ако в съдържанието й няма млечен протеин, лактоза, казеин, суроватка, значи е постна.

    ОтговорИзтриване

Последователи