неделя, 13 декември 2009 г.

Обърнете внимание и на желатина!

Обърнете внимание и на желатина!


 Той също е от животински произход. Получава се от варенето на животински кости и хрущяли. Най – разпространените марки желатин, които се продават по магазините са от животински произход. Има и растителен желатин, който се получава от пектин, както и агар агар и караген/карагенан, които се получават от водорасли. Освен, че са подходящи по време на пости, растителните желатини нямат остатъчен вкус и са по – полезни.


Може да се намерят в повечето магазини за здравословни, диетичните и био храни., както и от онлайн сайтовете им. Срещат се и в китайските магазини, като в София има агар агар в китайския магазин на ул. Самиул (до ул. Пиротска). 


Гелфиксовете над-р Йоткер са с пектин и са подходящи за постните дни. Същото важи и за желето за торта на същата фирма, което е с караген (може да се закупи от Метро).



Лимоновите резанки може да се разтопят и използват за стягане (според рецептата). Тези, които съм виждала са с желиращ агент агар. 



5 коментара:

  1. a znaete li ot kude moga da namerq jivotinski jelatin v Plovdiv?

    ОтговорИзтриване
  2. Животинският желатин е по - често срещан и може да се намери почти навсякъде. Предполагам сте имали предвид неживотински?

    ОтговорИзтриване
  3. ne, to4no za jivotinski pitah.Az mnogo ne sum naqsno kakvi jelatini se prodavat na pazara, toj e za baba mi.

    ОтговорИзтриване
  4. Желатин има във всички супермаркети, ако е за баба ви и лекарство - в аптеките го продават на капсули.

    ОтговорИзтриване
  5. Цвети, а наскоро се питах дали може да се използва ябълковия пектин на прах от аптеката. Имаш ли идея?

    ОтговорИзтриване

Последователи