неделя, 13 декември 2009 г.

Постен гювеч







Постен гювеч














Продукти :

1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. грах
200 гр. замразена бамя
2 с.л. доматено пюре
200 гр. кьопоолу (най- често ползвам на Кенар) 
1 ч. л. червен пипер
1, 5 кг картофи
зехтин (олио)
сол, черен пипер
магданоз

Приготвяне :

            Лукът и морковът се нарязват на ситно и запържват в зехтина. Добавят се грахта и бамята и се задушават. Прибавя се и червения пипер, запържва се за кратко и се отстранява от котлона. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета и се поставят в глиненият гювеч. Прибавя се и сместа от запържените зеленчуци , както и кьопоолуто. Добавя се сол и черен пипер на вкус, както и доматеното пюре. Всичко се разбърква хубаво и се залива с гореща вода, колкото да покрие нивото на картофите. Съдът се покрива и се пече около 2 часа в умерена фурна. Капакът се отстранява и се запича за кратко без капак. Сервира се със ситно нарязан магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи