сряда, 25 ноември 2009 г.

За поста

            
            Когато Бог сътворил човека, той го е създал съвършен във всяко едно отношение. Това съвършенство се изразявало в две неща -  първо в това, че той можел да общува с Бог директно без посредник и второ - получил правото да живее в райските селения и да се наслаждава на техните блага. Освен това получил и правото да се грижи за рая и да господарува над него. Той се е хранил с растителна храна, тъй като животните и човекът били в мир и не се нападали и изяждали.         
           
            След грехопадението човекът нарушил райската хармония и в резултат на това бил изгонен от райските предели, като бил наказан да изкарва прехраната си с много труд. Грехът нанесъл вреда не само на отношенията между Бога и човека, а и на самата човешка природа. От този момент нататък той трябвало да се бори със злото, което се настанило в него. В резултат на тази греховност е и първото човеко убийство (братоубийството на Кайн и Авел ). Вследствие на многото грехове човекът се отдалечавал все повече и повече от своя създател. От своя страна Бог правел все повече компромиси спрямо човека, вследствие на което, той получил правото да се храни с животинска храна, но с едно условие -  кръвта от животните да изтича в земята.

            По време на християнските пости, когато ние се въздържаме от храна с животински произход, всъщност ние се връщаме към онова духовно състояние, в което се намирал човекът при своето сътворение. Естествено, че само с въздържане от храна трудно ще възстановим мирът между Бога и човека, затова трябва и да се въздържаме и от лоши думи, мисли и постъпки. Съответно постът освен телесен, трябва да бъде и духовен.


1 коментар:

  1. Същинския смисъл на поста, днешни дни се забравя. За съжаление се гледа на Поста като начин за отслабване, някакъв вид диета.

    ОтговорИзтриване

Последователи