петък, 11 декември 2009 г.

Кога как се пости

Кога как се пости

Постите в Православната църква са четири - Великденски, Рождественски (Коледен), Петров и Богородичен пост. Пости се и всяка сряда и петък, както и на 5 януари, 29 август и 14 септември. Кога как да се пости е установено от Типика на Българската Православна Църква.

От столичния храм „Св. ап. Петър и Павел” са решили максимално да ни улеснят като са направили календарче, съобразено с Типика на БПЦ, на което много нагледно е отбелязано кой ден как се пости.

За съжаление в православното календарче все още не е маркирано толкова подробно кой ден как се пости, защото се препечатва. Едно време броят на постещите е бил по -голям и всички хора са били запознати с поста, за това се е смятало за банално да се отбелязват всички дни толкова подробно. За щастие вече има напредък и в календарчето за 2010 постните дни са отбелязани с по – голяма подробност, но все още има някои пропуски.

Възрастни, болни, бременни, кърмачки и деца не спазват поста по този начин, но се съветват с духовния си наставник за това дали и как да се постят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи