Да си призная, че допреди няколко години не подозирах за съществуването на такава баница, а когато разбрах си помислих, че е доста странна и определено не ми звучеше като нещо вкусно. Това е любимата баница на моята приятелка Галка, която постепенно ме убеди, че трябва да се опита. За пръв я пробвах в една софийска баничарница и разбрах, че няма нищо страшно, дори напротив – истинско разнообразие сред постните баници, особено за любителите на кисело зеле.
Баница с кисело зеле (Зелник)
Продукти:
1 пакет кори за баница „Фамилия”
800 гр. нарязано на ситно и отцедено кисело зеле*
100 мл. зехтин
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. чубрица
Приготвяне:
Киселото зеле се задушава в половината зехтин до пълна готовност. Прибавя се червеният пипер, разбърква се кратко и се отстранява от котлона. Овкусява се с чубрицата и се оставя да изстине. Приготвят се две кори, като помежду им хубаво се намазват със зехтин, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката. Завиват се на охлюв и се подреждат в намазана със зехтин тава. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка до получаването на вита баница. Намазва се със зехтин и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.
* ако не обичате баница с много плънка, може да намалите кисело зеле до 500 гр.
Отдавна искам да опитам зелник, но все не се предстрашавам да опитам да си го приготвя в къщи. Ще опитам твоята рецепта. Благодаря!
ОтговорИзтриванеДано да ти допадне :)
ОтговорИзтриванеи аз обичам тази баница, но мисля, че чубриката е прекалено агресивна подправка за лека баница като тази.предлагам ви сминдух или както някои гонаричат крива мирудия или нещо друго, което обичате
ОтговорИзтриванеЧубрицата може съвсем спокойно да се пропусне ако не я намирате за подходяща. Аз обичам тази комбинация, но и без никакви подправки баницата пак е хубава. Интересна е идеята със сминдуха, благодаря.
ОтговорИзтриванес одрински кори от карфур ще стане по-добре
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, аз я правих с кори Девон от карфур, резултата беше зашеметяваш. Благодаря !
ОтговорИзтриваненаправих го, мирише добре .
ОтговорИзтриванебраво това е точната рецепта много е вкусна
ОтговорИзтриване