събота, 9 април 2011 г.

Емпанадас

Рецептата за приготвянето на емпанадас е от книжката Мексиканска кухня (поредица „Световна кухня”) на Бон Апети. Аз само приспособих плънката за емпанадас в постен вариант.

Емпанадас












Продукти:

400 гр. пресято брашно
160 гр. маргарин
10 – 12 с.л вода
½ ч.л. сол

за плънката*:
200 гр. замразен зеленчуков микс за руска салата (картоф, морков, грах, царевица)
1 – 2 с.л. царевично олио
сол на вкус

Приготвяне:

В купа се слага брашното, добавя се маргаринът и с вилица се мачка, докато стане на трохи.  Солта се разтваря във водата и постепенно се налива при брашното. Всичко се разбърква, докато съставките се смесят. Целта е да се получи твърдо тесто, което се оставя да отлежи покрито в хладилник за 30 минути. Внимава се да не се премеси. Плънката се приготвя като зеленчуковия микс се задушава в зехтина до готовност и се овкусява със сол на вкус. Оставя се да изстине напълно. Тестото се разточва на тънка кора и със специална форма за емпанадас (може кръгла формичка или ринг) се изрязват кръгчета. В средата се слага по 1 ч.л. от плънката, а краищата на всяко кръгче се намазват с вода и се залепват, като се притискат с формичката или вилица. Емпанадите се слагат в тавичка, покрита с хартия за печене и се пекат около 15 – 20 минути на 200 градуса. Сервират се с чили сос. 
















* плънката може да се приготви и от добре отцедени червен боб и царевица от консерва, червен лук или прекрасното предложение на Диани – спанак и гъби.



2 коментара:

  1. Цвети,
    отново прекрасни предложения -
    Всички изглеждат много вкусни и красиво поднесени.
    Съвпадение е с тази публикациия,
    благодаря и аз прикачих линк към твоя вариант.

    Мисля си, че би било много полезно да издадеш специализирана книга с твоите съвети и рецепти.
    Сърдечни поздрави и спокойни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Много ти благодаря за милите думи!

    Прегръдки,

    Цветелина

    ОтговорИзтриване

Последователи