четвъртък, 9 август 2012 г.

Постен Бешамел


Отдавна се каня да публикувам този сос в отделна публикация, защото определено заслужава такава. Преди го използвах предимно за постна лазаня и пица, но започвам да му намирам все повече разнообразни приложения.

Постен Бешамел



















Продукти:

125 гр. зехтин *
5 с.л. брашно
1 литър соево мляко**
сол и черен пипер на вкус
индийско орехче

Приготвяне:

Зехтинът се загрява на умерена температура в подходящ дълбок съд. Прибавя се брашното и с помощта на тел се разбива на добре, така че да не останат бучки. Постепенно се прибавя соевото мляко, което трябва да е със стайна температура.  Добавят се сол и черен пипер на вкус, малко индийско орехче и се бърка непрекъснато на слаб огън до предпочитаната гъстота. Може да се използва за основа на тарти и пици, подходящ е за заливка на различни зеленчуци, постна мусака, лазаня и други.  


* подходящ за готвене и с не много натрапчив вкус. Според предпочитанията може да се замени с маргарин.
** непосладено и без аромати

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи