Отдавна се каня
да публикувам този сос в отделна публикация, защото определено заслужава
такава. Преди го използвах предимно за постна лазаня и пица, но започвам да му
намирам все повече разнообразни приложения.
Постен Бешамел
Продукти:
125 гр. зехтин *
5 с.л. брашно
1 литър соево
мляко**
сол и черен
пипер на вкус
индийско орехче
Приготвяне:
Зехтинът се
загрява на умерена температура в подходящ дълбок съд. Прибавя се брашното и с
помощта на тел се разбива на добре, така че да не останат бучки. Постепенно се
прибавя соевото мляко, което трябва да е със стайна температура. Добавят се сол и черен пипер на вкус, малко
индийско орехче и се бърка непрекъснато на слаб огън до предпочитаната гъстота.
Може да се използва за основа на тарти и пици, подходящ е за заливка на
различни зеленчуци, постна мусака, лазаня и други.
* подходящ за
готвене и с не много натрапчив вкус. Според предпочитанията може да се замени с
маргарин.
** непосладено и без аромати
Няма коментари:
Публикуване на коментар