петък, 26 февруари 2010 г.

Мляко с ориз (Сутляш)

            Днес се отдадох на експерименти. Имах една кутия с кокосово мляко, която купих oще преди началото на поста и днес реших да я оползотворя. Случайно ми мина в полезрението пакетът с ориз. Реших да пробвам да направя постен сутляш, пък ако не стане, поне да знам, че съм опитала. Дано да не прозвучи нескромно, но резултатът надмина очакванията ми. Сестра ми дойде на гости и на всяка хапка искаше да я уверя, че не съм слагала мляко. В един момент, чак аз започнах да се съмнявам.  

Мляко с ориз (Сутляш)

 Продукти:

400 мл. кокосово мляко*
½ ч.ч. бисерен ориз
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
¼ ч.л. маргарин
3 бр. ванилена захар
канела









Приготвяне:


            Оризът се сварява на умерен огън в ½ ч.ч. вода. След като водата изври се добавят кокосовото мляко, захарта, ванилията и още ½ ч.ч. вода. Прибавя се маргаринът (добавих съвсем малко, защото реших, че в кравето мляко има някаква масленост, докато в кокосовото мляко няма.) Вари се на тих огън, като се разбърква непрекъснато и се внимава да не загори. Сутляшът е готов, когато оризът е напълно сварен и има гъстота. Не трябва да остане водно, но и да не бъде прекалено сухо. Още топъл се разпределя в купички. Поръсва се с канела. Сервира се охладен.   

*  кокосовото мляко, което използвах е на Exotic Food. Докато търсех снимка на консервата в интернет, разбрах, че има различни видове кокосово мляко – за готвене, десерти, сметана и универсално. До сега мислех, че всички са еднакви.

** 1 ч.ч. = 250 мл. 

2 коментара:

  1. Браво за прекрасната идея.Тук е един малък оазис пълен с интересни и оригинални рецепти.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че рецептата и блогът ви допадат. Желая ви хубав уикенд, Цвети.

    ОтговорИзтриване

Последователи