Още една чудесна
и много сполучлива рецепта от Labrex.
Определено е по – различен и истинско разнообразие на фона на
стандартните постни сладкиши. Приготвих го в сезона на пресните сини сливи, но
мисля, че успешно ще могат да се заместят. През този пост съм решила да повторя
опита си с него с други плодове, както и без плодове в кръгли малки форми, като
ореховки. Ще споделя резултатите след това.
Постен орехов сладкиш
Продукти:
2 ч.ч. брашно*
1 ч.ч. смлени
орехи
1 ч.ч захар
100 мл олио
200 мл вода
1 бакпулвер
ванилия
сини сливи
Приготвяне:
В подходяща купа
се смесват брашното, захарта, бакпулвера и ванилията (освен ако не е есенция).
Добавят се смлените орехи, олиото и водата (и ванилията, ако е есенция). Хубаво
се разбърква с лъжица. Тестото е малко тежко, не е тип кексово. Измитите сливи се
разрязват на две части, отстранява се костилката и се нарязват напречно отгоре.
Тестото се изсипва в намаслена тавичка и се изравнява с лъжица. Отгоре се
нареждат сливите с нарезите нагоре и сладкиша се поръсва със захар. Пече се в предварително
загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Готовността се проверява като при
кекс - с дървено шишче.
* 1 ч.ч. = 250
мл.
Чудесни са новите ти постни предложения, Цвети,
ОтговорИзтриванепоздрави и благодаря за хубавите идеи!
Изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесния блог!
Продължавай да ни радваш!
Цвети задължително ще го пробвам този сладкиш.
ОтговорИзтриванеМного примамлив изглежда.