неделя, 17 март 2013 г.

Велик (Великденски) пост


От утре започва Великият пост
От утре, т.нар. Чист понеделник, започва Великият пост - най – дългият и най – строгият пост през годината. По време на него християните се подготвят духовно и телесно за достойното посрещане на празника Възкресение Христово.

През първите пет дни от първата седмица на Великия пост се консумират храни без мазнина (олио, зехтин и т.н.). Храни без мазнина се консумират и през понеделник, вторник и сряда от Страстната седмица. На Разпети петък не се полага да се яде и пие нищо. Възрастни, болни, бременни, кърмачки и деца не спазват поста по този начин, но се съветват с духовния си наставник (изповедник) за това дали и как да постят.

През останалите дни на Великия пост се разрешава растителна храна с мазнина (олио, зехтин и т.н.). Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни. Само два пъти през целия пост се разрешава консумирането на риба и хайвер – на Благовещение (25 март) и Цветница (28 април).

Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост, заедно с духовния образуват истинският пост.

Леки и спасителни пости!

7 коментара:

 1. Благодаря за уточнението,
  а днес, на Сирни заговезни - Прощавай, Цвети!
  Да простим и да ни бъде простено,
  леки и спасителни пости, Диана

  ОтговорИзтриване
 2. Простено да ти е от мен и от Бога, иила Дианче! Прощавай и ти!

  ОтговорИзтриване
 3. Разрешена ли е консумацията на черен шоколад по време на строгия пост?

  ОтговорИзтриване
 4. Ако се има предвид дните, в които не се разрешава консумацията на олио/ мазнина - не е разрешен, заради съдържанието на какаово масло.

  ОтговорИзтриване
 5. Zdravaite,
  A med moje li da qdem?
  Marina

  ОтговорИзтриване
 6. Леки и душеспасителни пости, Цвети!

  ОтговорИзтриване
 7. Марина, медът е разрешен през целия пост с изключение на Разпети петък.

  Мони, Леки, спокойни и спасителни пости!

  ОтговорИзтриване

Последователи