неделя, 11 ноември 2012 г.

Коледен (Рождественски) пост


Коледен пост (Рождественски) пост 

През тази година Коледните заговезни са изместени с един ден напред - 13 ноември, тъй като 14 ноември се пада в сряда, т.е. постен ден. На Коледните заговезни се разрешава за последно консумирането на храни от животински произход (месо, млечни храни, яйца).

Коледният пост е установен в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. Коледният пост е 40 дневен, но въпреки голямата си продължителност е значително лек, заради празника, с който завършва. През целия период на поста се разрешава консумацията на олио. Рибата също е позволена през повечето време. Не се разрешава консумирането на риба и хайвер само през първата седмица и от 20 до 24 декември включително, както и в сряда и петък.

Безгръбначните животни - охлюви, миди, октоподи, калмари и др., се считат за постни храни и са разрешени през целия пост (без хайвер - счита се за риба и ролца от раци - всъщност са направени от риба, а в повечето има и яйца).

Пости се по този начин, освен ако изповедника ви не е препоръчал друго!                        Лек и спасителен пост на всички!


4 коментара:

 1. Благодарим, Цвети! :) Много полезна статия. Това за хайвера беше нова информация за мен.

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря, Цвети!
  Бих искала отново да прикача линк към твоя блог с ценна и полезна информация за ползване и от моите читатели.
  Сърдечни поздрави,
  лек и спасителен, и за теб, Диана

  ОтговорИзтриване
 3. Майче, то и аз разбрах преди няколко години. Бях направила едно проучване, което стигна и до Света гора. Оказа се, че масово хората се бъркат за него.

  Дианче, Лек и спасителен пост. Радвам се, че ще го споделим отново заедно. Прегръдки!

  ОтговорИзтриване

Последователи