петък, 19 февруари 2010 г.

Баница с локум

Баница с локум



















Продукти:

14 листа фини точени кори
280 гр. (2 кутии) обикновен локум
100 гр. (1 ч.ч.) счукани орехи
200 гр. маргарин
2-3 с.л. захар

за сиропа:

1 ½  ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
4 бр. ванилия
сокът от ½ лимон

Приготвяне:

            Локумът се нарязва на дребни кубчета и се смесва с орехите и захарта (Аз прибавям и пудрата захар, която остава в кутийките от локума). Маргаринът се разтапя и се прибавят 4 с.л. към локума и орехите. Взимат се две кори и върху тях се разпределя част от плънката по нарисувания на картинката начин.


 Навиват се на стегнато руло и се подреждат в тавичка. По същия начин се процедира и с останала плънка и кори. Получават се 7 дълги пурички. Нарязват се на 3 по – малки (на мен ми е най – удобно с ножица) и се заливат с разтопения маргарин. Пекът се в предварително загрята фурна на 150 градуса около един час (стават много хрупкави и вкусни, и при желание може да се консумират и без сироп). 



Приготвя се сироп от водата, захарта, лимона и ванилията, който трябва да поври, докато се сгъсти (около 10 минути). С топлия сироп се заливат изстиналите пурички. Оставят се да престоят за едно денонощие в хладилник.

         Освен във формата на пурички може да се приготви и като вита или редена баница., но се запазва правилото да се нареже преди печене, след като се залее с маргарина.  Редената баница я приготвям като намазвам тавичката и редя – кора – маргарин – кора – плънка – кора. Накрая я нарязвам на квадрати. 

1 коментар:

  1. Благодаря Ви! Чудесна рецепта! Направих баклавата и е вълшебна! Понеже много обичам подправки добавих в плънката счукан кардамон, а в сока счукан карамфил. Прахчетата ванилия замених с малко останала ми кора от истинска ванилия. Вълшебно! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване

Последователи